CV (lat. Crriculum Vitae) odnosno poslovna biografija jeste obavezni deo prijave za posao, a njegova svrha je da Vas i Vaše stručne kvalifikacije i iskustva što bolje predstavi potencijalnom poslodavcu.
Ukoliko želite da dobijete posao, potrudite se da Vaša biografija bude dobro napisana i sadržajna, da predstavite sebe u što pozitivnijem svetlu kako bi se na neki način izdvojili od konkurencije.
Naši saveti bi trebalo da Vam pomognu u tome da Vaše talente predstavite na što bolji način.
Pre nego što počnete sa pisanjem Vaše biografije uzmite u obzit neka od nepisanih pravila:
*Budite sigurni šta poslodavac traži.
*Budite kreativni. Ukoliko ste već upoznati sa nekom uslugom koju poslodavac nudi, iskoristite to znanje kako biste poslodavcu pokazali da ste zaista zainteresovani za posao koji se nudi.
*Razmislite o svojim veštinama i iskustvu. Poslodavca mora da zainteresuje Vaša biografija, pa je bitno da istaknete sve sposobnosti, znanja i veštine koje posedujete, a koje su možda ključne za taj posao.
*Ključne informacije moraju biti vidljive.
*Podebljajte naslove kako bi jasno podelili odeljke Vaše biografije.
*Izbegavajte duge pause.
*Pišite profesionalnim i adekvatnim stilom (primer: Times New Roman)
*Slika koju prilažete mora biti profesionalna.

Krenimo ispočetka:
1. LIČNI PODACI
Prilikom navođenja Vaših ličnih podataka Vaš Cv treba da sadrži:
– Ime i prezime i adresu
– Mail adresu
– Broj mobilnog telefona (može i broj fiksnog ukoliko ćete biti dostupni na taj većinom vremena)
– Fotografija koja mora biti profesionalna i pristojna.

2. OBRAZOVANJE
Izaberite najviši stepen vašeg obrazovanja i ispod njega navedite:
-naziv obrazovne ustanove
-smer
-Period studiranja/ili godinu završetka/zvanje
U ovom delu možete navesti stipendije, nagrade ili konkurse na kojima ste učestvovali. Možete opisati u nekoliko reči ono što smatrate da je bitno kod ovih nagrada, stipendija i sl.

3. RADNO ISKUSTVO
Navedite svako radno iskustvo za koje smatrate da je značajno za poziciju za koju se prijavljujete.
Bitno je da napomenete i „neplaćene“ poslove (volontiranje, praksa), jer ti poslovi jesu značajni za poslodavca. Na taj način on stiče uvid u Vaše sposobnosti.
4. RAD NA RAČUNARU
U ovom delu navedite programe koje poznajete. To mogu da budu standardni programi (iz MS Office paketa), posebni programi i uže stručni programi.
5. STRANI JEZICI
Navedite sve strane jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete tajk jezik (početni, srednji ili napredni nivo). Takođe, navedite ukoliko imate neki kurs jezika, sertifikat ili diplomu kao i ustanovi gde ste to znanje stekli.
Budite iskreni, jer poslodavac može lako proveriti kakav je nivo Vašeg znanja, da ne biste došli u nezavidnu poziciju. Ukoliko piše da je na oglasu bitno znanje jezika a Vaše znanje je na srednjem nivou, napišite da ste spremni da u kratkom roku usavršite znanje i sl.
6. LIČNE OSOBINE/VEŠTINE/HOBIJI
U ovom delu bi trebalo da navedete nekoliko ličnih osobina koje posedujete, a koje su relevantne za posao za koji konkurište.
Razmislite koje su osobine bitne za poziciju, pa ih uklopite sa osobinama koje posedujete. Budite spremni da na intervjuima i konkretnim situacijama potkrepite sve što ste naveli.
Navedite par rečenica o Vašim interesovanjima i relevantnim hobijima ukoliko ih imate.
Izaberite interesovanja i hobije koji možda i nisu usko povezani sa Vašim profesionalnim usmerenjem, jer poslodavac tako može da stekne dublji uvid u Vašu ličnost, i često ga baš ovaj odeljak može navesti da Vas pozove na razgovor.
Ovde možete navesti neke kraće kuseve, hobi ili sposr kojim se bavite i sl.
7. OSTALE NAPOMENE
U ovom delu možete navesti sve one informacije za koje mislite da su važne a niste imali gde da ih navedete do sada.
Ovde možete navesti da imate položen vozački ispit, da imate preporuke ili ono što Vam se čini važnim da poslodavacima u vidu

I za kraj, imajte na umu da svoj CV treba da prilagodite konkursu za posao, da istražite šta se traži od kandidata i u skladu sa tim istaknete najvažnije. Dodajte biografiji svoj lični pečat i uspeh je zagarantovan! Srećno